Vipa Holding prodaje Mlinotest

Bez autora
Aug 04 2013

Slovenski Vipa Holding, koji je trenutno u postupku likvidacije, nije sposoban vraćati kredite, tako će pokušati barem dio duga poplatiti sa prodajom 48-postotnog udjela u slovenskom pekarskom poduzeću Mlinotest. Gorenjska banka je već raspisao natječaj za Mlinotest, ali ga je privremeno obustavila. Sada se je u proces traženja novog vlasnika uključilo i samo poduzeće Mlinotest. Unajmljena je vanjska agencija za traženje novog vlasnika. Za sada su se prijavila dva austrijska i veliko češko poduzeće.

Vipa Holding prodaje MlinotestSlovenski Vipa Holding, koji je trenutno u postupku likvidacije, nije sposoban vraćati kredite, tako će pokušati barem dio duga poplatiti sa prodajom 48-postotnog udjela u slovenskom pekarskom poduzeću Mlinotest, izvještavaju Finance.

Gorenjska banka je već raspisao natječaj za Mlinotest, ali ga je privremeno obustavila. Sada se je u proces traženja novog vlasnika uključilo i samo poduzeće Mlinotest.

„Unajmili smo vanjsku agenciju za traženje novog vlasnika. Za sada su se prijavila dva austrijska i veliko češko poduzeće,“ izjavio je u intervjuu za dnevnik Primorske novice direktor Mlinotesta David Nabergoj.

Iz više izvora smo saznali, da bi austrijske pekare mogle biti Der Mann, Ströck i Anker. Prve dvije se zbog godišnjih odmora nisu odazvale na naše upite, dok su iz Ankera interes za Mlinotest negirali.

Izvori iz Češke kao jedinog mogućeg kandidata spominju krovno poduzeće češkog biznismena Andreja Babiša Agrofert. U pitanju je holding sa preko 5,5 milijardi prihoda godišnje, koji se pored pekarstva bavi i sa umjetnim gnojivima, poljoprivredom, šumarstvom, stočarstvom i sa drugim aktivnostima. Cjelokupna grupa sadrži oko 230 poduzeća, od 1. srpnja i najveću njemačku pekaru Lieken, koja ostvari oko 700 milijuna eura prihoda godišnje.

Na upit, zanima li se za Mlinotest, sa godišnjim prihodom od oko 60 milijuna eura, Babiš je odgovorio: „To poduzeće nas ne zanima, ali posao pozorno pratimo".

Naši izvori međutim dodaju, da se Babiševa odluka može promijeniti u bilo kojem trenutku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik